Historie

Portstolpe med skilt: Et godt hjem for studenter"

Skiltet med "Et godt hjem for studenter" kan sees på den ene stolpen i bunnen av pærealleen. Under dette mottoet ble studenterhjemmet bygget.

Foto: Cecilie Sæle Merkesvik (2009-09-09)

Historien fra 1925 til 1950..

Blindern Studenterhjem åpnet i 1925, og de vakre gule bygningene er bygget i nyklassisismens formspråk og tegnet av arkitekt Nicolai Beer. Det var fru Alette Schreiner som tok initiativ til bygningen av Studenterhjemmet, etter å ha blitt rystet over den sosiale nøden og underernæringen blant hovedstadens studenter.

I begynnelsen var allikevel Studenterhjemmet hovedsaklig for de privilegerte blant studentene, som kom fra velstående hjem og studerte jus eller medisin. I 1941 ble Studenterhjemmet okkupert av Gestapo, og først etter 2. verdenskrigs slutt kunne studentene vende tilbake.

Historien fra 1950 til 1976..

Opprinnelig var Blindern Studenterhjem et hjem utelukkende for gutter, men etter en lengre debatt ble det i 1976 åpnet for at også jenter kunne flytte inn. Nå er det et mål for Studenterhjemmet at kjønnene er noenlunde likt fordelt blant beboerne.

Da Studenterhjemmet ble bygget lå Blindern fremdeles ”på landet”, men senere har byen omkranset området og i dag er Studenterhjemmet sentralt plassert både i forhold til Universitetet og Sentrum. Med trikk og t-bane kan beboerne nå de fleste av Oslos bydeler på kort tid.

Historien fra 1976 og videre..

Blindern Studenterhjem ble fredet av riksantikvaren i 1997, og det er et sterkt ønske både fra det offentlige og Studenterhjemmet om å bevare bygningene og miljøet rundt slik at stedet kan fortsette å være et attraktivt og godt hjem for kommende generasjoner av studenter.

Det er skrevet fire jubileumsbøker om Blindern Studenterhjem. Alle bøkene er fritt tilgjengelig på disse nettsidene under digitalt arkiv.

Blindern Studenterhjem i sine tidlige år

Publisert 9. mai 2014 14:26 - Sist endret 13. mai 2014 15:14